Android 12: Functies, verborgen wijzigingen, releasedatum en al het andere dat u moet weten

  • door

Deze pagina is vertaald met behulp van AI en machine learning.

(Pocket-lint) – Android 12 is ongetwijfeld de grootste vernieuwing van het besturingssysteem in jaren en – nu we bij de vijfde openbare bèta zijn – betekent dit dat we een nog duidelijker beeld krijgen van hoe de uiteindelijke software eruit zal zien. In feite is dit de laatste bètaversie.

Het is nog steeds een bètasoftware, maar aangezien dit de laatste bèta is vóór de officiële release, zal er waarschijnlijk niet veel veranderen tussen nu en wanneer iedereen de definitieve release in handen krijgt. Voor nu is dit alles wat u moet weten over Android 12 in zijn huidige vorm.

Wanneer is Android 12 beschikbaar?

  • Laatste openbare bèta: 8 september 2021
  • Officiële uitrol voor consumenten: rond september 2021

Google volgt meestal een patroon: in de eerste paar maanden van het jaar lanceert het een ontwikkelaarspreview. Dit jaar is het niet anders. De ontwikkelaarspreview van Android 12 is sinds februari beschikbaar. Het werd oorspronkelijk uitgebracht op 18 februari 2021.

Zodra de openingskeynote voor Google I/O eindigde , maakte het bedrijf ook de eerste openbare bèta beschikbaar om te downloaden , voordat het opvolgde met de vier andere. Elke maand één. De definitieve, voltooide versie van Android 12 zal waarschijnlijk pas in september 2021 officieel worden uitgerold naar compatibele handsets.

Wanneer is Black Friday 2021? De beste Black Friday-deals voor de VS zijn hier

Welke telefoons krijgen eerst Android 12?

  • Pixel-apparaten krijgen eerst Android 12
  • Het volgende Pixel-vlaggenschip wordt ermee gelanceerd
  • Partnerapparaten die zijn opgenomen in de eerste openbare bèta-uitrol

Zoals standaard waren de eerste telefoons die de openbare bèta kregen, Pixel-telefoons:

  • Pixel 3 en 3 XL
  • Pixel 3a en 3a XL
  • Pixel 4 en 4 XL
  • Pixel 4a en 4a (5G)
  • Pixel 5

Er zijn echter ook Android-fabrikantpartners opgenomen in de eerste uitrol:

  • Asus Zenfone 8
  • OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro
  • Oppo Find X3 Pro (alleen bepaalde regios)
  • Realme GT
  • Sharp (update volgt)
  • Tecno Camon 17
  • TCL 20 en TCL 20 Pro 5G
  • Vivo iQOO 7 Legende
  • Xiaomi Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11i en Mi 11X Pro
  • ZTE Axon 30 Ultra 5G

Wanneer de laatste, voltooide versie van Android 12 dit najaar uitkomt, zal deze waarschijnlijk als eerste op dezelfde lijst met geselecteerde apparaten komen, inclusief Googles eigen Pixel-line-up.

Hoe de openbare bètaversie van Android 12 te krijgen

De openbare bèta is een vroege versie van Android 12 speciaal voor testen. Hoewel het werkt, wordt het niet aanbevolen om het op uw primaire apparaat te installeren. Pocket-lint heeft hier een handleiding waarin wordt uitgelegd hoe u het kunt krijgen.

Als u een van de goedgekeurde apparaten van derden gebruikt, kunt u hier meer informatie vinden .

Waarom heet het Android 12?

  • Google bevestigde de naam in 2020

Google kondigde afgelopen september via eenblogpost van Android Developers aan dat de Android-release van 2021 Android 12 gaat heten.

Het doel hier is om de zaken formeler te maken, dus Google gebruikt een genummerde basisbenadering in plaats van de namen van zoete lekkernijen te pushen die het eerder gebruikte. We zijn echter van mening dat Android 12 ook Snow Cone wordt genoemd – de S-naam verschijnt kort in de statusbalk wanneer deze voor het eerst opstart.

Is er iets nieuws in Android 12?

Het korte antwoord is: ja, veel. Tegen de tijd dat de officiële release beschikbaar is, zullen er een hele reeks veranderingen zijn, waaronder een drastische herziening van de gebruikersinterface, plus nieuwe aanpassings- en privacymogelijkheden. Hier zijn enkele van de reeds aanwezige wijzigingen.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 2

Vergrendel scherm klok

Het eerste dat u waarschijnlijk zult opvallen wanneer u voor het eerst een telefoon met Android 12 opstart, is de nieuwe klok op het vergrendelscherm. Als je telefoon vrij is van meldingen, neemt een grote digitale klok een prominente plaats in in het midden van het scherm.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 5

PIN-code toetsen

Wanneer je veegt om de telefoon te ontgrendelen, zie je een fris ontwerp voor het pincodetoetsenbord. De knopen zijn rond, groot en minimaal met pasteltinten. We vermoeden dat ditzelfde ontwerp uiteindelijk ook op de telefoonkiezer zal verschijnen.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 8

Meldingen

Meldingen hebben ook iets van een ontwerprevisie ondergaan. De stijl van meldingsvensters is veranderd en ze worden automatisch gegroepeerd per app, of gescheiden als ze geen conversatie zijn.

Er is ook een eenvoudige nieuwe snooze-bediening die u eenvoudigweg aantikt om te snoozen, in plaats van dat u over de melding hoeft te vegen. Vervolgens kunt u specifieke meldingen voor een bepaalde tijd snoozen.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 6

Snelle instellingen schaduw

Wanneer je snelle instellingen en meldingen vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden laat vallen, zie je die kleine ronde schakelaars niet meer. In plaats daarvan zijn ze vervangen door veel grotere rechthoekige bedieningselementen, vergelijkbaar met die we zagen in het Power-menu van Android 11 voor het bedienen van smarthome-apparaten.

Wat hier interessant is, is het kleurenschema. Met bèta 2 heeft Google de functie ingeschakeld waarmee het automatisch een kleur kan kiezen op basis van de achtergrond die je hebt. Dus als je achtergrond overwegend roze/paars is, is de schaduw voor snelle instellingen dat ook. Of groen, als je behang groen is. Enzovoort.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 7

Instellingen menu tweak

Evenzo is de hele hoofdlijst met instellingen enorm vereenvoudigd. Labels en pictogrammen zijn groter, terwijl de extra subkop met de functies in dat menu er niet meer is. Bovendien is de animatie veerkrachtig wanneer u de boven- of onderkant van de lijst bereikt die niet in Android 11 wordt weergegeven.

Verbeterde schermafbeeldingen

Maak een screenshot en ga naar de edit/markup-functie en je kunt nu tekst op je screenshots typen in een aantal verschillende lettertypekleuren. Bovendien kun je er wat emojis op plakken als je wilt door op het kleine stickerpictogram te drukken. Je kunt ze ook gemakkelijk verkleinen door gewoon te knijpen om in te zoomen.

Als een kanttekening daarbij, kun je nu gemakkelijk screenshot-miniaturen sluiten door ze van het scherm te vegen. Eenvoudig.

Bladafbeelding bewerken delen

Vergelijkbaar met het markeren van screenshots hierboven, wanneer je een afbeeldingsbestand gaat delen, is er een nieuwe Bewerken-optie waarmee je fotos kunt markeren voordat je ze doorstuurt. Open gewoon het standaard deelmenu en tik op meer waar het uw andere apps laadt en u de bewerkingsoptie naast Dichtbij delen onder de afbeeldingsminiatuur geeft.

Privacydashboard

Een van de belangrijkste nieuwe officiële wijzigingen is het Privacy Dashboard. Het geeft je gemakkelijk toegang om te zien welke apps toegang hebben gekregen tot bepaalde machtigingen. Of dat nu je camera en microfoon of locatie is. Wat meer is, wanneer u voor het eerst een app start en deze toegang wil tot uw locatie, kunt u besluiten om deze alleen toegang te geven tot een geschatte locatie in plaats van nauwkeurig.

Android 12 beta 2 heeft ook snelle aan/uit-schakelaars toegevoegd in het snelle schaduwmenu die de microfoon, locatie en camera uitschakelen zodat niets er toegang toe heeft.

Maatwerk en themas

Themas vormen een belangrijk onderdeel van de lijst met nieuwe functies van Android 12. In het aanpassingsvenster kunt u ervoor kiezen om de kleuren van uw behang het accent en de achtergrondkleuren van het gehele element te laten bepalen. Je kunt er ook een “themapictogrammen”-functie mee inschakelen, die je app-pictogrammen ook transformeert in bijpassende kleuren.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 16

Media Player-interface

Een van de meer prominente wijzigingen in de gebruikersinterface is de bijgewerkte mediabesturingswidget die in het vervolgkeuzemenu verschijnt wanneer u muziek speelt. Google heeft het vergroot, waardoor het bijna de gehele breedte van het scherm beslaat en de lay-out aangepast zodat de bedieningselementen dichter bij het midden van het scherm staan. Het neemt ook meer ruimte in beslag op het vergrendelscherm als het actief is.

Als je nu de muziek lokaal op je telefoon afspeelt, kun je op het kleine pictogram in de hoek van de widget tikken en er verschijnt een nieuw pop-upvenster voor de afspeellocatie. Hier pas je het muziekvolume aan of koppel je snel een nieuw apparaat zoals een paar oordopjes of een Bluetooth-speaker.

Menu met app-snelkoppelingen

Een andere vrij kleine aanpassing aan de interface komt in de vorm van het nieuwe pop-upsnelmenu dat verschijnt wanneer je op een app-pictogram tikt en vasthoudt. Het menu is groter, waarbij elke opdracht gescheiden is en meer ruimte op het scherm in beslag neemt, waardoor het voor mensen waarschijnlijk gemakkelijker te gebruiken is.

Dichtbij delen voor wifi-wachtwoorden

Dit is een potentieel handige functie waarmee je snel je wifi-netwerkgegevens kunt delen met mensen in dezelfde kamer als jij. Dus terwijl je eerder je wifi kon delen met een QR-codescanner, als je daaronder kijkt in Android 12, krijg je nu de optie In de buurt. Tik erop, schakel Delen in de buurt in en dan zoekt het naar apparaten bij jou in de buurt om de details mee te delen.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 21

Widgets

Widgets zijn volledig opnieuw ontworpen om een meer aanpasbaar venster te bieden dat is ontworpen om in de rest van de afgeronde, gebruiksvriendelijke interface te passen. De gesprekswidget toont recente gesprekken en Fotos heeft een herinneringenwidget waarmee herinneringen uit Google Fotos rechtstreeks op uw startscherm kunnen worden weergegeven.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 17

Modus met één hand

Het was niet opgenomen in de eerste preview, maar er is nu een nieuwe modus voor één hand die u kunt inschakelen. Het verscheen voor het eerst in de 2e ontwikkelaarspreview en zou het gebruik van telefoons met een groter scherm in de toekomst een stuk eenvoudiger kunnen maken. Als het actief is, hoef je alleen maar vanaf de onderkant van de telefoon naar beneden te slepen en het brengt de app die je bekijkt halverwege naar beneden, zodat de bovenkant gemakkelijker te bereiken is.

Nieuwe beeld-in-beeld-bediening

PiP bestaat al een tijdje in Android en betekent dat je een kleine zwevende video op het scherm kunt laten spelen, zelfs als je niet in de video-app bent. De nieuwe bedieningselementen maken het mogelijk om het venster te vergroten zonder volledig scherm te gaan.

Pocket-lintAndroid 12 fotos foto 1

Dubbeltikgebaar voor Pixel-telefoons

Google werkt dubbeltikbewegingen naar Pixel-telefoons met Android 12.

Indien ingeschakeld, kun je snel dubbeltikken op de achterkant van je telefoon om een screenshot te maken, maar je kunt hem ook programmeren om andere dingen te doen. Het kan ook worden geconfigureerd voor andere acties, zoals het starten van de Google Assistent, het pauzeren/hervatten van het afspelen van media, het openen van het meldingenpaneel en het openen van de recente apps-weergave.

Wat is er nog niet?

Google heeft een groot aantal nieuwe wijzigingen aangekondigd die naar Android 12 komen tegen de tijd dat het officieel is. Evenzo hebben we lekken en geruchten gezien die suggereren wat er in de toekomst zou kunnen komen. Deze bevinden zich momenteel niet in de eerste openbare bèta:

UnsplashAndroid 12: releasedatum, functies, lekken, geruchten en nieuwsfoto 3

Gemakkelijkere en veilige toegang tot andere app stores

Google zeiafgelopen herfst in een blogpost dat Android 12 “het voor mensen nog gemakkelijker zal maken om andere app-winkels op hun apparaten te gebruiken, terwijl ze ervoor moeten zorgen dat de veiligheidsmaatregelen die Android heeft getroffen niet in gevaar komen”. betekent, in het bijzonder, of hoe het zal werken. Maar we gaan ervan uit dat je met je apparaat snel toegang kunt krijgen tot apps in winkels van derden, en dat er veiligheidsvoorzieningen zullen zijn.

Pocket-lintAndroid 12: releasedatum, functies, lekken, geruchten en nieuwsfoto 4

Beperkte netwerkmodus

Mishaal Rahman van XDA-ontwikkelaar dook in Android Open Source Project (AOSP) Gerrit-inzendingen en zag vermeldingen van een nieuwe beperkte netwerkmodus. Specifiek, als de functie eenmaal is ingeschakeld, kunnen apps met een “connectiviteit beperkte netwerken gebruiken” toestemming krijgen om toegang te krijgen tot het netwerk. Andere apps op uw telefoon zouden zonder die toestemming geen gegevens kunnen verzenden of ontvangen.

Mishaal geeft aan dat deze toestemming alleen kan worden verleend aan bevoorrechte systeem-apps ondertekend door de OEM. Dit lijkt daarom geen configureerbare firewall op systeemniveau, maar het heeft nog steeds interessante use-case-potentieel. Stel je voor dat Google een optie voor gebruikersgerichte instellingen biedt om internettoegang per app te beperken. Het is echter nog niet duidelijk hoe Google zijn beperkte netwerkmodus in Android 12 zou kunnen implementeren.

9to5GoogleAndroid 12: releasedatum, functies, lekken, geruchten en nieuwsfoto 5

App Pairs-ervaring op gesplitst scherm

Android 11 biedt een gesplitste schermervaring, waarbij u twee apps tegelijkertijd op uw apparaat kunt openen. Voor Android 12 zei 9to5Google dat Google werkt aan een verbeterde versie genaamd App Pairs. Momenteel “pint” een gesplitst scherm in feite één app, maar het App Pairs-systeem van Android 12 groepeert twee apps samen als één “taak”, zodat je twee van je recent geopende apps kunt kiezen om een paar te worden. Deze functie werd ook getoond door XDA Ontwikkelaars nadat de preview was geland.

Eenmaal gekoppeld, zou je moeten kunnen schakelen tussen het gebruik van een andere enkele app en het paar dat je hebt gemaakt. 9to5Google heeft een mockup gedeeld van hoe de functie eruitziet. (Je kunt het hierboven zien. De linkerkant is nu Android 11. De rechterkant laat echter zien hoe de recente weergave een paar als één gezamenlijke activiteit behandelt.) App Pairs van Android 12 biedt ook een scheidingslijn zodat je kunt aanpassen hoeveel van het scherm wordt opgebruikt door een app.

UnsplashAndroid 12: releasedatum, functies, lekken, geruchten en nieuwsfoto 2

OS-updates rechtstreeks vanuit de Play Store

Android 12 maakt het mogelijk ook gemakkelijker voor Google om rechtstreeks updates van het besturingssysteem te leveren. XDA-ontwikkelaars merkten dat het bedrijf plannen heeft om Android Runtime (ART) toe te voegen als een Mainline-module in Android 12, waardoor het meer updates van het besturingssysteem via de Google Play Store kan pushen, in plaats van ze via de ether te verzenden. Dit kan resulteren in frequentere updates en minder ophangingen van telefoonfabrikanten.

UnsplashAndroid 12: releasedatum, functies, lekken, geruchten en nieuwsfoto 1

Zet ongebruikte apps in de slaapstand om ruimte vrij te maken

XDA-ontwikkelaars ontdekten dat Android 12 een functie zou kunnen hebben die open apps die momenteel niet in gebruik zijn, in de slaapstand zet, waardoor ze minder energie-intensief zijn en ruimte vrijmaken. Op basis van codewijzigingen die zijn ingediend bij AOSP , voegt Google met name een nieuw systeem toe, “dat de slaapstand van apps beheert, een status die apps kunnen invoeren, wat betekent dat ze niet actief worden gebruikt en kunnen worden geoptimaliseerd voor opslag”.

Android 12: wat is er tot nu toe gebeurd?

Hier is alles wat we tot nu toe over Android 12 hebben gehoord.

8 september 2021: Publieke bèta 5 – de laatste bèta

Google heeft de laatste bètaversie van Android 12 uitgerold. Vervolgens de officiële release.

9 juni 2021: Publieke bèta 2 is beschikbaar

De tweede openbare bèta van Android 12 is gelanceerd en kan worden gedownload.

18 mei 2021: Het is officieel!

Android 12 is geshowd door Google en heeft een groot aantal veranderingen en een frisse nieuwe look.

17 maart 2021: Tweede developer preview komt eraan

Google bracht de volgende ontwikkelaarspreviewversie bijna precies een maand na de eerste uit en introduceerde een paar nieuwe functies.

18 februari 2021: Google brengt Android 12 ontwikkelaarsbèta uit

Google heeft de ontwikkelaarsbèta van Android 12 beschikbaar gemaakt om te downloaden en te installeren op Pixel-apparaten.

16 februari 2021: Android 12 Snow Cone voegt mogelijk softwarefuncties toe die OEMs al jaren aanbieden

Geruchten suggereren dat Android 12 een model met één hand zou kunnen introduceren, een rollend screenshot en Pixel-bezitters een gezichtsgebaseerde schermrotatiefunctie zou kunnen geven.

9 februari 2021: Mogelijke Android 12-interface lekt vroegtijdig, toont nieuw widgetontwerp

Afbeeldingen waarvan wordt gezegd dat ze afkomstig zijn van de dia die de beelden van Android 12 laat zien, zijn gelekt, waardoor we een idee krijgen van wat we van de software kunnen verwachten.

25 januari 2021: Android 12 kan een dubbeltikbeweging voor Pixels toevoegen

9to5Google beweerde dat Google werkt aan een dubbeltikgebaar naar Pixel-telefoons met Android 12. Met de codenaam Columbus kan dit gebaar Google Assistant oproepen en kan het worden geconfigureerd voor andere acties. Je hoeft alleen maar snel dubbel op de achterkant van je telefoon te tikken om hem te gebruiken.

21 januari 2021: Android 12 gaat splitscreen verbeteren met App Pairs

9to5Google beweerde dat Google werkt aan een vernieuwde versie van gesplitst scherm genaamd App Pairs.

19 januari 2021: Android 12 laat je mogelijk ongebruikte apps in de slaapstand zetten

XDA-ontwikkelaars beweerden dat Google werkt aan een app-slaapstandfunctie om ruimte vrij te maken voor Android 12.

19 januari 2021: Google introduceert mogelijk een beperkte netwerkmodus met Android 12

Een handvol commits die zijn samengevoegd tot AOSP, beschrijven een nieuwe beperkte netwerkmodusfunctie, mogelijk voor Android 12.

25 november 2020: Google maakt van Android Runtime (ART) een Mainline-module

XDA Developers beweerde dat Google plannen heeft om Android Runtime (ART) op te nemen als een updatebare Mainline-module in Android 12.

30 september 2020: Google heeft het al over Android 12 wijzigingen

We hadden niet verwacht dat Googles eerste vermelding van Android 12 – de volgende iteratie van Android die in 2021 wordt verwacht – over app stores en vergoedingen zou gaan.

Geschreven door Maggie Tillman en Cam Bunton. Bewerken door Britta O’Boyle. Oorspronkelijk gepubliceerd op 21 januari 2021.

Bron: Pocket-lint.com