Apple iPad (10e generatie, 2022) review: Absoluut fantastisch

  • door

Deze pagina is vertaald met behulp van AI en machinaal leren voordat hij is beoordeeld door een menselijke redacteur in uw moedertaal.

(Pocket-lint) – Apple heeft midden oktober 2022 de 10e generatie van de standaard iPad aangekondigd. De tablet staat boven het model van de 9e generatie – dat het instapmodel blijft – maar onder de iPad Air, en hoewel de onthulling ervan niet op een zang- en dansavond plaatsvond, had hij dat wel verdiend.

Het ontwerp van de iPad (10e generatie) is afgeleid van dat van de iPad Air, waarbij de thuisknop is weggelaten en de randen gelijk zijn gebleven. Intern zijn er enkele verschillen, maar aan de buitenkant lijkt de iPad (10e generatie) sterk op zijn duurdere broer of zus, terwijl er ook enkele logische verschillen zijn.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe iPad, is de 10e generatie dan het model dat je moet kopen? Dit is onze beoordeling.

Onze snelle kijk

De Apple iPad (10e generatie) is een uitstekende tablet. Hij heeft niet alle mogelijkheden en kracht van sommige andere modellen binnen het portfolio van Apple, maar hij biedt een geüpgraded en verbeterd ontwerp, een heerlijk groot scherm en meer dan genoeg kracht voor de meeste taken.

Natuurlijk kun je iets meer uitgeven voor de iPad Air (2022) met een beter scherm en meer vermogen, of je kunt alles uit de kast halen en investeren in de iPad Pro. Maar als je een alledaagse tablet zoekt om films op te kijken, te werken, te videobellen en te surfen, dan is de iPad (10e generatie) een fantastische optie.

De iPad (10e generatie) is een perfecte mix van functies en waar voor je geld, en met zijn vernieuwde ontwerp zal het waarschijnlijk de nieuwe go-to iPad worden voor de meeste mensen.

Apple iPad (10e generatie, 2022) review: Absoluut fantastisch

Apple iPad (10e generatie, 2022)

4.5 stars – Pocket-lint recommended

Voor

  • Geweldige ontwerpupgrades
  • Solide prestaties
  • Goede batterijduur
  • Groot scherm
  • Touch ID
  • Uitstekende functies
  • Logische positie van de frontcamera
  • USB-C
Tegen

  • Geen compatibiliteit met Apple Pencil (2e generatie)
  • Geen antireflecterend of volledig gelamineerd display
  • Geen ondersteuning voor Stage Manager
  • Basisopslag nog steeds 64 GB

Logisch en naadloos ontwerp

  • 248,6 x 179,5 x 7 mm, 477 g
  • Vier kleuren: Zilver, Geel, Blauw, Roze
  • Touch ID in de aan/uit-knop

De Apple iPad (10e generatie) heeft een grote – en langverwachte – ontwerpherziening ondergaan ten opzichte van zijn voorganger en het resultaat is een uitstekende plaat die licht en hoogwaardig is en aansluit bij de rest van het iPad-assortiment.

Welke Apple iPad past het beste bij jou? iPad mini versus iPad versus iPad Air versus iPad Pro

De iPad (10e generatie) schrapt de thuisknop onderaan het scherm – eindelijk – en kiest voor uniforme randen rond het scherm, net als de iPad Air. Hij is een beetje dikker en zwaarder dan de Air, maar op het eerste gezicht is het verschil tussen de twee modellen nauwelijks te zien – en dat is geen slechte zaak, zeker niet voor het model van de 10e generatie.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 11

Beide hebben een aluminium chassis met platte randen – vergelijkbaar met dat van de iPad mini en de iPad Pro – en beide hebben een enkele cameralens aan de achterzijde in de linkerbovenhoek, die een stuk groter is dan de lens op de iPad van de 9e generatie. Beide hebben een Smart Connector, maar de plaatsing verschilt: de iPad (10e generatie) kiest voor de linkerrand en de iPad Air voor de achterkant.

Aan de bovenkant – als de iPad (10e generatie) verticaal wordt gehouden – is een aan/uit-knop met Touch ID ingebouwd en zitten er luidsprekers naast, terwijl aan de onderkant een USB-C-poort zit met aan weerszijden nog meer luidsprekers. Ze zijn ook allebei verkrijgbaar in prachtige kleuren. De iPad (10e generatie) heeft fellere opties die aantoonbaar leuker zijn dan de pastelkleurige opties van de iPad Air.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 17

Afgezien van de subtiele verschillen hier en daar is er echter één belangrijk verschil tussen de iPad (10e generatie) en de iPad Air (2022) en dat is de plaatsing van de frontcamera. Bij de iPad (10e generatie) is de frontcamera verplaatst van de bovenkant van het scherm (wanneer het verticaal wordt gehouden) naar de rechterkant van het scherm. Dit betekent dat als het gaat om videobellen, de iPad (10e generatie) volledig logisch is.

Het is logisch, slim en een grote verbetering van het toch al briljante ontwerp van de iPad Air. Hij is misschien niet zo slank en licht – die eigenschappen zijn voorbehouden aan de Air – maar de iPad (10e generatie) staat ver af van het model van de 9e generatie en is een fantastische upgrade voor de standaard iPad-gebruiker. Hij krijgt eindelijk wat liefde.

Groter display

  • 10,9-inch Liquid Retina-display
  • Resolutie van 2360 x 1640 pixels, 264ppi
  • Echte Toon
  • Compatibel met Apple Pencil (eerste generatie)

De Apple iPad (10e generatie) heeft hetzelfde formaat Liquid Retina-display als de iPad Air (2022), dus je krijgt een scherm van 10,9 inch in plaats van het scherm van 10,2 inch van het instapmodel iPad (9e generatie) – en dat alles met een formaat dat vergelijkbaar is met dat van het model uit 2021. Het is misschien maar 0,7 inch meer, maar het is het perfecte formaat om films te bekijken, te videobellen of te werken. Groot genoeg, maar niet te groot dat hij te zwaar is.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 9

Hij heeft dezelfde resolutie als de iPad Air, wat neerkomt op een resolutie van 2360 x 1640 pixels, wat 264ppi oplevert. Dat betekent dat de iPad (10e generatie) en de iPad Air allebei hetzelfde aantal pixels per inch hebben, zodat alles mooi scherp is voor een geweldige kijkervaring, samen met functies als True Tone en een anti-vingerafdruklaag.

De iPad (10e generatie) heeft echter geen volledig gelamineerd scherm en ook geen antireflectiecoating. Leg hem naast de iPad Air (2022) en je zult een verschil merken. Het scherm van de iPad (10e generatie) ligt niet zo dicht bij het glasoppervlak als dat van de Air, dus het zwart is minder zwart en de kleuren zijn minder krachtig. Ondanks dezelfde pixelresolutie lijkt alles op de Air iets scherper.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 10

Dat wil niet zeggen dat het display van de iPad (10e generatie) niet geweldig is. Ja, het display van de iPad Air is beter, maar het is onwaarschijnlijk dat je de twee modellen samen gebruikt, dus je zou dit niet merken als je de iPad (10e generatie) los gebruikt.

Ook op de iPad (10e generatie) krijg je nog steeds een heerlijk groot en goed reagerend display dat veel kracht heeft en geweldige kijkhoeken biedt. Onze grootste klacht is dat hij compatibel is met de eerste generatie van de Apple Pencil in plaats van de tweede generatie. De eerste generatie is niet zo comfortabel in gebruik als de tweede generatie, en ook niet zo handig omdat hij moet worden aangesloten om op te laden. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds briljant om snel notities te maken en te tekenen en de iPad (10e generatie) reageert zoals je zou verwachten.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 18

Het is echter vermeldenswaard dat de eerste generatie Apple Pencil Lightning gebruikt om op te laden. Voorheen kon je hem gewoon in je iPad steken en opladen, maar omdat de iPad (10e generatie) is overgestapt op USB-C – waar we zeker niet over klagen – heb je een adapter nodig om hem op te laden. Het voelt als een beetje een vergissing

Vermogen en prestaties

  • A14 Bionic chipset
  • 64/256GB opslagmogelijkheden
  • Liggende 12MP frontcamera, 12MP achtercamera
  • Tot 10 uur batterij

De Apple iPad (10e generatie) draait op de A14 Bionic-chip, die volgens Apple 20 procent beter is dan de A13 Bionic-processor in de iPad (9e generatie), maar een stap lager is dan de iPad Air (2022), die draait op de M1-processor, en de iPad mini, die draait op de A15 Bionic.

Hoewel we graag de A15 Bionic onder de motorkap hadden gezien – dezelfde chip die ook de iPhone 14 en iPhone 14 Plus aandrijft . Maar de A14 Bionic is meer dan capabel, en het betekent ook dat de iPad (10e generatie) in staat is om iPadOS 16 soepel te draaien – meer daarover in een minuut.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 1

De iPad (10e generatie) mist een paar functies, zoals Stage Manager, die is voorbehouden aan de krachtigere iPad-modellen. Maar dat is eerlijk gezegd geen spelbreker, want dit is een iPad voor alledaagse taken – zoals videobellen, films kijken, notities maken, spelletjes spelen, e-mails checken – en daarvoor presteert hij uitstekend.

We hebben geen enkele vertraging ervaren, of het nu ging om tekenen, Netflix kijken, bellen met Zoom of spelletjes spelen. Ook het multitasken gaat goed, het schakelen tussen apps en taken verloopt probleemloos. Voor zwaardere taken, zoals het bewerken van video’s, kan de iPad (10e generatie) het wel aan, maar misschien niet zo snel als je zou willen. Voor die taken kun je beter de Air of de Pro modellen nemen.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 7

Er is een 12-megapixel landschapscamera aan de voorkant – die zoals we al eerder zeiden een andere positie heeft gekregen – en deze heeft functies zoals Centre Stage, waarbij de camerasoftware je volgt terwijl je door de kamer beweegt. De nieuwe positie is geweldig voor videobellen en het is duidelijk en scherp ook. Er is ook een 12-megapixelcamera aan de achterkant, die desgewenst 4K-video’s kan opnemen, hoewel we nooit zouden aanraden een tablet te gebruiken om de beste opnamen te maken.

Opslagmogelijkheden zijn er in de vorm van 64 GB en 256 GB – net als bij de 9e generatie iPad. We hadden graag gezien dat het basismodel deze keer met 128 GB was begonnen, maar je kunt niet altijd alles hebben, toch?

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 13

Qua batterij claimt de iPad (10e generatie) tot 10 uur. Dit verschilt natuurlijk per gebruiker, afhankelijk van waar je de tablet voor gebruikt. Wij keken films, maakten notities, e-mailden en voerden videogesprekken en we zouden zeggen dat die bewering de juiste is. Videogesprekken trekken de batterij wel meer leeg dan surfen in Safari, dus als je je iPad puur voor dit doel gebruikt, kan het iets minder lang duren.

Software

De Apple iPad (10e generatie) draait op iPadOS 16, dat een scala aan functies biedt, van de mogelijkheid om een onderwerp uit een achtergrond te halen tot het bewerken van een bericht nadat het is verzonden, en zoals we al zeiden is de iPad (10e generatie) meer dan capabel.

We hebben een aparte rubriek over iPadOS 16 waarin we een overzicht geven van alles wat met de software wordt meegeleverd. Natuurlijk is het niet exclusief voor de iPad (10e generatie), dus de andere iPads in het portfolio van het bedrijf zullen dezelfde ervaring bieden, evenals oudere iPads, maar de iPad (10e generatie) biedt nog steeds een aantal geweldige functies en functionaliteit, en dat met gemak.

Pocket-lint
Apple iPad (10th gen, 2022) review: Absolutely fabulous photo 20

Het is goed om nogmaals te vermelden dat er geen ondersteuning is voor Stage Manager op de iPad (10e generatie) zoals die er wel is op de iPad Air (2022) en iPad Pro modellen. Je kunt alles over Stage Manager lezen in onze aparte rubriek, zodat je weet wat je mist.

Maar in het algemeen zal de iPad (10e generatie) de meeste functies die u op uw tablet wilt doen zonder blikken of blozen uitvoeren en de iPad-software is in de loop der jaren sterk verbeterd. Multitasken is tegenwoordig bijvoorbeeld veel gemakkelijker en de iPad (10e generatie) maakt er ook veel werk van.

Samenvattend

Als je een tablet zoekt om elke dag films op te kijken, e-mails te lezen, te bellen en te surfen, dan is de iPad (10e generatie) een fantastische optie. Het is een perfecte mix van functies en waar voor je geld, en met zijn verbeterde ontwerp zal het waarschijnlijk de nieuwe go-to iPad worden voor de meeste mensen.

Geschreven door Britta O’Boyle. Bewerken door Verity Burns.

Bron: Pocket-lint.com