Deze pagina is vertaald met behulp van AI en machinaal leren voordat hij is beoordeeld door een menselijke redacteur in uw moedertaal.
(Pocket-lint) – Mercedes-Benz vult geleidelijk zijn vloot van volledig elektrische modellen aan en het prachtige topmodel EQS blijkt de kers op de taart te zijn als je een luxe sedan wilt. Die auto heeft echter een prijskaartje dat net onder de 100.000 pond begint en nog veel hoger kan oplopen als je alle extra’s toevoegt. Ter vergelijking, de Mercedes-Benz EQE, zelfs in zijn topklasse 350+ Exclusive Luxury uitvoering, lijkt een beetje een koopje met zijn prijskaartje van 89.345 pond.
Dit is ook een kleinere sedan dan de EQS, dus als u weinig rijruimte hebt en veel luxe wilt, is de EQE meer dan geschikt. Er is een degelijke 90kWh batterij en een geschatte actieradius tot 394 mijl bij volle belasting, terwijl de prestaties mooi worden aangepakt dankzij de 288 pk en het 565 Nm koppel als u over de snelweg wilt scheuren. Ondanks zijn omvang en gewicht beschikt de EQE over een ruime actieradius, met een acceleratietijd van 6,4 seconden tussen 0 en 100 km/u en een topsnelheid van 100 km/u. Behoorlijk goed voor een luxe zwaargewicht als deze.
Als u ooit in een Tesla Model S hebt gereden, dan weet u waarschijnlijk hoe de kwaliteit van de afwerking een beetje wisselvallig kan zijn. Tesla kan u verleiden met zijn actieradius, maar de EQE heeft een actieradius die het opneemt tegen de top van Fremont en voelt bovendien een stuk beter gemaakt aan. Hoewel het design niet zo spannend is als het rijgedeelte van de EQE, ziet het er degelijk genoeg uit en de 20-inch 5-spaaks velgen op dit model voegen een vleugje bling toe aan de Obsidian Black metallic lak.
De hoogtepunten bevinden zich aan de binnenkant van de EQE, met heerlijk comfortabele stoelen, het uitstekende touchscreen en de vele technische snufjes. Er zijn enkele alledaagse knelpunten met de touchscreen-opties, met navigatietools die problematisch kunnen zijn als je in het donker en alleen in de auto zit. En, zoals gezegd, de omgevingsverlichting is zo goed, maar het kan ook uitdagingen opleveren in sommige rijscenario’s.
Zoals bij elke auto met veel techniek, moet u ook bij de Mercedes-Benz EQE eerst wat tijd doorbrengen in het digitale binnenwerk voordat u zich helemaal op uw gemak voelt met al die mogelijkheden. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is deze auto, net als zijn grotere broer de EQS, echt een topper.

Mercedes-Benz EQE
5 stars – keuze voor Pocket-lint-editors
- Heerlijk comfortabel
- Bergen slimme technologie
- Al die techniek kan verwarrend zijn
- Lijkt een beetje onschuldig
Perfecte vormgeving
Niet iedereen wil rondrijden in een dure auto die roept: “Kijk naar mij!”. Daarom zal de Mercedes-Benz EQE bij sommigen in de smaak vallen. Zelfs het hier gereden volvette model, de Mercedes-Benz EQE 350+ Exclusive Luxury Edition is vrij ingetogen. Critici zouden zelfs kunnen suggereren dat hij er een beetje saai uitziet, maar die vloeiende lijnen groeien naarmate je langer in zijn gezelschap bent.
Liefhebbers van glimmende spullen zullen echter niet geheel teleurgesteld zijn, met grote chromen deurgrepen die tevoorschijn komen wanneer u de auto ontgrendelt. Deze zijn verlicht in het donker, terwijl de koplampen een indrukwekkend hoge resolutie hebben en een extra vleugje opzichtigheid toevoegen. Ook aan de voorkant is er meer plezier in het donker, met niets minder dan een klein vuurwerk van verlichting van de koplampen wanneer u de auto nadert, instapt en op ‘Start’ drukt.
Deze redelijk ingetogen luxe-invalshoek werkt ook uitstekend in alledaagse situaties met veel mensen die u op kruispunten uitlaten, misschien wel meer dan bij de meer onstuimige modellen in het MB-gamma. Dat is zeker winst. U krijgt ook een heel praktische auto, met grote deuren die wijd opengaan – hoewel de hoofdruimte achterin iets minder groot is – en een respectabele bagageruimte van 430 liter, verborgen onder een deksel in plaats van een hatchback. Binnenin zijn er kabels voor het geval u een lader moet aansluiten, hoewel u het liefst een snelstopcontact zoekt, waar 10 tot 80 procent kan worden bereikt in ongeveer 30 minuten als u er een kunt vinden.
Een verfrissend interieur
Vreemd genoeg, en misschien is het gewoon iets persoonlijks, doet de uitgestrektheid van het houten dashboard in de EQE enigszins denken aan die elegante speedboten die vaak over de Italiaanse meren varen. Je zou denken dat het een beetje in strijd is met het digitale touchscreen, maar het contrast is verfrissend. De glanzend chromen ronde luchtroosters werken ook goed, net als de andere metalen accenten aan de binnenkant van de EQE, vooral in het geval van de zwart/ruimtegrijze nappalederen stoelen. Deze zijn overigens zowel voor als achter heerlijk comfortabel.
Er zijn ook andere leuke designaccenten, zoals de gebogen middenconsole met een opening in dezelfde stijl die de eigenzinnige bekerhouders en stopcontacten verbergt. Daarachter is ook de opening naar beneden in het midden geweldig, zodat de achterpassagiers gemakkelijk in de Haribo kunnen duiken. In feite is alles aan het interieur van de EQE uitgevoerd met het oog op comfort en gemak. De typische verstelmogelijkheden van de Mercedes-Benz stoelen in de deurpanelen maken het plaatje compleet, compleet met verwarmings- of koelingsopties in de topmodellen.

Dit zijn de EVs waarvan is bevestigd dat ze in 2021 en de nabije toekomst zullen verschijnen
Een praktisch technologieverhaal
In tegenstelling tot de EQS, met het Hyperscreen dat het grootste deel van het dashboard in beslag neemt, is er in de EQE minder schermtechniek aanwezig. In plaats daarvan is er een verstandig 12,8-inch centraal touchscreen en een 12,3-inch digitaal dashboard voor het stuur. Je merkt ook niet echt dat de technologie aan de achterkant zit, hoewel de inzittenden aan de passagierszijde hierdoor wel een stukje schermruimte verliezen. Aan de andere kant is er minder reflectie en dat is een bonus, vooral als u rijdt.
Als je wat tijd besteedt aan het verkennen van het MBUX systeem dat schuilt in het centrale scherm en de cluster – aangevuld met een krakend head-up display – zijn er vele, vele goodies. Toegegeven, sommige zijn onderweg minder gemakkelijk te bedienen dan ze zouden kunnen zijn, maar dat is het lot van de technologiefanaat die zich niet wil verdiepen in de wereld van de spraakbesturing en alles wat daarbij komt kijken.
De rijhulp is ook goed, hoewel de automatische, intelligente koplampen niet zo slim lijken te zijn als je zou willen als het op grootlicht selecteren aankomt. Terugkeren naar de handmatige bediening leverde zeker minder geïrriteerde flitsen van tegemoetkomende bestuurders op. Maar nogmaals, de techniek in de EQE komt het best tot zijn recht naarmate je er langer mee vertrouwd bent, dus misschien geldt dat ook voor deze functie?
Rijden, actieradius en opladen
Als je eenmaal in de heerlijke bestuurdersstoel hebt plaatsgenomen en de techniek hebt ingesteld zoals jij dat wilt, is de rit grotendeels uitstekend. In feite is het effect vergelijkbaar met dat van de grotere EQS. Wat echter, zoals gezegd, merkbaar gunstig is aan het dashboard van de EQE, is dat het niet zozeer wordt beïnvloed door de weerkaatsing van het uitgestrekte digitale scherm.
Het algemene effect van de EQE is ook erg rustgevend. Hoewel er drie rijmodi zijn, waaronder de verleidelijke Sport, wordt de Comfort-stand het meest gebruikt. Hij is goed voor het batterijverbruik, maar er is Eco als je die essentiële ritjes naar de lader verkeerd inschat, en de auto kabbelt zo lekker voort dat je niet echt de behoefte voelt om veel te veranderen. De cockpit is ook een geweldige plek om te zijn, met een op de kolom gemonteerde versnellingspook, peddels voor regeneratie en schijnbaar oneindige opties die schuilgaan in het digitale dashboarddisplay of dat dikke, high-res touchscreen.
Hoewel de Mercedes-Benz EQE 350+ over het algemeen fantastisch is om mee te rijden, zijn er een paar kleine knelpunten. Accelereren gaat soepel en naadloos, net als stoppen, dankzij de krachtige maar sponsachtige – zoals bij veel EV’s – goed werkende remmen. Als je echter aan het regeneratielipje voor het stuurwiel trekt, is het effect nogal hard. Het werkt, maar lijkt een beetje in strijd met alle andere soepelheid van deze auto.
Een ander ding, dat gemakkelijk kan worden verholpen als u de moeite neemt om de instellingen van het infotainmentsysteem te wijzigen, is de omgevingsverlichting. Die is zo goed dat je er over het algemeen niet aan wilt zitten. Toen ik echter in het donker in de auto reed, op een mistige en troebele avond langs de A30, had de schittering van de subtiele tinten de neiging om het zicht in de buitenspiegels te belemmeren. Je krijgt ook een reflectie van de ronde luchtroosters aan het einde van het dashboard. Als je de auto langer hebt, is het waarschijnlijk wel mogelijk om alles wat beter in te stellen. De manier waarop hij uitschakelt en aan één kant rood wordt als je per ongeluk over een witte streep gaat, is wel heel slim.
Een ander aandachtspunt bij de EQE is het achteruitrijden, want het zicht uit de achterruit is op zijn zachtst gezegd beperkt, net als bij de EQS. De achteruitrijcamera-technologie is echter uitstekend en omzeilt dit, maar aangezien de auto vrij groot is, moet je wel iets meer tijd nemen om terug te gaan naar die niet langer gratis Pod Point-laadplaatsen bij Tesco.
Het volledig elektrische gamma van Mercedes-Benz blijft zich uitbreiden en wie van de EQS houdt, maar er geen kan betalen, kan de EQE overwegen. Hij beschikt over veel van dezelfde fantastische luxeauto’s, maar is goedkoper. Hoewel het uiterlijk niet echt de aandacht trekt, biedt het Mercedes-Benz EQE 350+ Exclusive Luxury-model dat wij hebben gereden, heel veel techniek en een subliem rijgedrag. De actieradius in de praktijk zou misschien iets beter kunnen, maar het energiepakket is ruim voldoende om u op de meeste plaatsen te brengen zonder al te veel overlast. Dankzij het uitstekende comfort zult u ook fris en uitgerust aankomen.
Geschreven door Rob Clymo. Bewerken door Chris Hall.
Bron: Pocket-lint.com